• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás

BMW E30 333i

 

Az E30 M3-at leginkább homologizációs célból fejlesztették ki. A cél az volt, h versenyezhessenek. Kapott egy sokat forgó 4 hengeres motort a legkisebb autójuk, amit kikönnyítettek, javítottak a hűtésén, és már készen is volt a versenyzésre. Ugyanakkor az M3 csak kiemelt piacokon volt kapható, kisebb darabszámban (kezdetben csupán 5000 darabot terveztek kiadni). Ebből kifolyólag hiába volt hatalmas siker, és a kora legjobban vezethető autója, számos országban nem lehetett hozzájutni. Dél Afrika is ezek közé tartozott, ezért a Bmw kitalált nekik valami mást.

 


Ő lett a BMW 333 vagyis a tripla 3. A gyors autó építésének könnyebb megoldását alkalmazták, vagyis elengedték a súlycsökkentést és egyéb bonyolult megoldásokat, inkább fogták a legnagyobb, még éppen beleférő motort a "nagyhathengerest" (733i, 533i és a 623 CSI 3.2 literes motorja), és azt beletuszkolták a 325i motorterébe. A feladat bonyolultságát mutatja az, hogy nem lehetett egyszerre szervokormánnyal, vagy légkondival rendelni. Helyhiány miatt ezekből csak az egyik fért be a motortérbe. Szóval a könnyű kormányzásért meg kellett izzadni a nem éppen hűvös időjárásáról híres Dél-Afrikában. A motor mellett fokozatok között keveset ejtő váltót (sajnos nincs információ róla, hogy fordított kiosztású-e mint az M3-nál), önzáró differenciálművet, hűtött Alpine tárcsa fékekeket, és M-Technic kiegészítőket kapott. A 16-os felnik szintén az Alpina-tól érkeztek, opcionálisan pedig Abs-el szerelték eme példányokat. Összesen négy színben volt megvásárolható, pirosban (Henna Red), Fehérben (Ice White), ezüstben (Aero Silver) és feketében (Diamond Black)

A nagy6hengeres 333i 194 lóerőt, és 285nm nyomatékot tudott felmutatni. Abban az időben ez tisztességes teljesítménynek számított, ugyanúgy mint a 0-100-as 7.4-es sprintidő is, ami azért kicsit elmaradt az M3 6-7-es idejétől.
Összesen 210 darab 333i-t gyártottak, és ebből 204-et lehetett megvásárolni. Ezért ez a modell ritkább, mint a legtöbb E30 M3.

Az E30 333i sosem volt annyira jó, és ügyes autó, mint az M3, de különlegessége és ritkasága miatt a gyűjtők egyik kedvencévé vált.