• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás

(Az alábbi Bmw E30 323i teszt a Technika 1985/8 számában jelent meg, változtatás nélkül közöljük)

A tesztet végrehajtotta:

Karlovitz Kristóf okleveles közlekedésmérnök

A BMW 323i nem egyszerűen egy autó a sok közül, még csak nem is egy jó autó a sok jó közül, hanem valódi egyéniség, a "sportlimuzin" kategória markáns képviselője. A bajor gyár mindig is előszeretettel épített olyan autókat, amelyek megjelenés, kényelem és gyakorlati használhatóság legalábbis egyenértékűek a vetélytársakkal, menetdinamika tekintetében azonban felülmúlják őket. Mi kell ehhez? Közepes méretű, nem nehéz kocsi, jókora lökettérfogatú, nagy fajlagos teljesítményű, komoly motorral és igényes kialakítású futóművel.
E recept szerint készül a 323i, tehát a gyár legkisebb, 3-as sorozatú karosszériájába 2.3 literes benzinbefecskendezős motort szerelnek, a többi szerkezeti elem pedig a gyár nagyobb tipusaival mutat közeli rokonságot. Így nem csoda, hogy a 323i ugyanúgy a dinamikus autózás híveinek kedvencévé lett, mint híres elődje, a 2002-es másfél évtizeddel ezelőtt. A két kocsi közötti különbség jól rávilágít az ízlés és a követelmények változására: a mostani autó sokkal komfortosabb, nagyobb teljesítményű és jóval drágább.
A lapunk rendelkezésére bocsátott tesztkocsi négyajtós kivitel volt (kapható kétajtós is a hátra történő beszállást megkönnyítő ülésmegoldással) egész sor extra szerelvénnyel. Az elektromos mozgatású tolótető, ablakok és antenna, valamint a többi tartozék nagymértékben fokozta a komfortot, de növelte a kocsi tömegét is, a szerényebb kiállítású példányoktól tehát valamivel kisebb fogyasztás és dinamikusabb viselkedés várható.

 
A négy ajtó igen kényelmes be- és kiszállást tesz lehetővé

Vezetni
-élmény

 Ebben a kategóriában ritka a hathengeres soros motor. A BMW ezt az igényes megoldást választotta, és a villanymotorszerűen sima járás egyértelműen bizonyítja a döntés helyességét. Alapjáraton csak a pontos működésű, a többi többi műszerrel együtt nagyszerűen leolvasható fordulatszámmérő jelzi, hogy jár a motor, az utastérben semmiféle hangot, vagy vibrációt nem érzünk. Efféle kellemetlenség később sem jelentkezik, de ekkor már műszer nélkül is érezzük, hogy valami dolgozik a kocsi elejében, mert a gázpedál erőteljes megnyomását olyan gyorsítás kíséri, mintha segédrakétát gyújtottunk volna be. A kedvező tömeg teljesítményviszonynak köszönhetően már viszonylag kis, 2000/min körüli fordulatszámmal igen tempósan mozoghatunk, 4000 és 6000 között pedig amúgy istenigazából megindul a gép, és valósággal repíti az autót. Így pillanatnyi kedvünknek és szükségleteinknek megfelelően igen széles skálán játszhatunk: közlekedhetünk kis gázzal kis fordulatszám tartományban, amikor a fogyasztásmérő műszer mutatója jóval a 10liter/100 km-es jel alatt ingadozik, vagy pedig dolgoztathatjuk a motort a felsőbb régiókban úgy, hogy a sebességmérő 150...200 között maradjon és még eközben is élénk gyorsítókészség álljon rendelkezésünk.

A 323i háromféle váltóművel kapható: van automata, amely a kocsi sportos jellegéhez nem éppen illik, van egy annál inkább hozzáillő ötfokozatú sportváltó és készül ötfokozatú normál váltómű.
A tesztkocsi ezzel az utóbbival volt felszerelve, amelynek ötödikje kímélő jellegű, ennek megfelelően az alsóbb fokozatok közötti ugrások elég nagyok. A motor ezeket játszva áthidalja, de ha igazán úgy akarunk menni, ahogy egy 323-assal lehet (aki nem úgy akar menni, az 318-ast, vagy 320-ast vesz), akkor szorgalmasan kell kapcsolgatni, hogy a fordulatszám ne essék le túlságosan. Az áttétel gyakori változtatása nem szolgált maradéktalan örömünkre, mert a váltókar működési útja és erőszükséglete eléggé nagy, és ez a nehézkesség kanyarok előtti visszakapcsoláskor kissé kellemetlen.


A karosszériát körbefutó gumicsík védi a kisebb sérülésektől


A kocsi vezetése egyébként valóságos gyönyörűség az autós vénájú embernek. A futómű feladata magaslatán áll, az úttartás, kanyarstabilitás kiváló, anélkül, hogy a rugózás túl keménynek hatna. Nagyon jó az egyenestartás és az érzékeny, határozott visszajelzést adó szervókormánnyal hajszálpontosan dirigálhatjuk a járművet. A bőrbevonatú, háromküllős sportvolán csak egyetlen jelzővel illethető: tenyérbemászó. Szűk helyeken forgolódva jobban örülnénk valamivel direktebb kormányáttételnek, itt viszont igen előnyösnek találjuk, hogy a hagyományos formájú karosszéria végpontjait a vezetőülésből jól látjuk, a parkolóhelyre való beállás gyerekjáték. A futóművel nagyszerűen harmonizáló 195/60-as Pirelli gumikról csak dicsérően nyilatkozhatunk, száraz és vizes úton egyaránt jól tapadnak. A fék érzékeny, jól adagolható, és nagy igénybevételtől se melegszik túl.
110 kW (150 LE) természetesen nem gyerekjáték. Ez az autó nagyon gyorsan tud menni, és ilyenkor már a vezetőjével szemben az átlagosnál nagyobb követelményeket támaszt. Száraz úton a kanyarodási határsebesség messze a felett van, ami a mindennapos autózásban előfordul, de síkos útfelületen óvatosan kell bánni a gázpedállal. A kocsi általában alulkormányzott tulajdonságokat mutat, tehát a nehezebb eleje csúszik el a külső ív felé, de a teljesítménypotenciál kihasználásakor átvált túlkormányzottságra, magyarán vadul kifarol, és a kívánt íven tartása ilyenkor avatott kezet kíván. Gyakorlatlan autós ilyen autóval nehezebben boldogul, mint fronthajtásúval, aki viszont ért hozzá, az az elejét a kormánnyal, a hátulját a gázpedállal irányítva csodákat tud kihozni a gépből.

Komfort-
jellemzők

 

Mennyire kényelmes autó a 323i? Erre a kérdésre nem lehet egyetlen szóval válaszolni. Kezdjük a beszállással. A négy ajtó nagy szögben nyílik, és kívánságra a különböző fedelekkel együtt központi zárral működtethető. Az első ülések minden irányban nagymértékben állíthatók, huzatuk kellemes textilből készül, és a test megtámasztása a legvadabbul vett kanyarokban is kifogástalan. Magával az üléspozícióval nincs mindenki maradéktalanul kibékülve, mert kissé magasan trónolunk, úgyhogy a függőleges ülésállításnak legfeljebb igen kis termetű egyének számára van jelentősége, másik az alsó pozíciót választják, nehogy érintkezésbe kerüljenek a tetővel. Az üléskárpitozás meglehetősen kemény, de nem zavaróan. Minden kezelőszerv jól kézreesik, a fűtő-szellőző berendezés szabályozása egyszerű, és hatása minden igényt kielégít.

Az elöl ülők elhelyezkedése tehát első osztályú. A hátul helyet foglalók viszont úgy érzik, hogy az ő jegyük másodosztályra szól: az ülés meglehetősen kemény, a lábtér legfeljebb gyerekek számára nyújt elegendő mozgásteret, és a fejmagasság sem valami bőséges. A csomagtartó akkora, hogy öt személy útiholmija bőven belefér, de a magas hátfal nem könnyíti meg a rakodást, és a poggyásztartót nem lehet az üléstámla ledöntésével növelni.
Felszereltség tekintetében a tesztkocsi a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtotta. A külső tükrök, az oldalablakok, a toló-emelő tető és az antenna motoros mozgatású. Beindításkor a Check Control berendezés hívja fel magára a figyelmet: meg kell nyomni egy gombot és piros jelzőfények mutatják, hogy a fontosabb biztonsági funkciók (világítás, folyadékszintek) rendben vannak. Az ellenőrzést a gomb megérintésével menet közben is bármikor elvégezhetjük. Ugyanígy jellemző BMW részlet a szervizigényjelző berendezés, amely a gyújtás bekapcsolásakor aktiválódik. A készülék mikroprocesszora állandóan ellenőrzi a fordulatszámot, a terhelést és a megtett utat, és ezek alapján határozza meg a szerkezet valós igénybevételét. Azt, hogy ennek figyelembevételével a legközelebbi szervizlátogatás mikor esedékes, világító diódasor hozza tudomásunkra.
A komfort fejezethez tartoznak még az olyan jóleső apróságok, mint a nagyon jó sztereó rádió-magnó, a fokozatmentesen szabályozható műszerfal világítás, vagy a világított hátsó hamutartó. Ami egyébként a világítást illeti, mind a tompított, mind a távfény igen erős, és jó eloszlású, megfelel a kocsi sebességének. A ködlámpa szériafelszereltség.

 

gazdasági szempontok

 

A BMW-k a maguk kategóriájában a drágább autók közé tartoznak és ez alól a 323i sem kivétel. Ráadásul a vételár konvertibilis valutában fizetendő. Nagy előny viszont, hogy mivel a cégnek Magyarországon képviselete van (az Interagnál), a vásárlás bonyolítása egyszerűbb, az árból az értéktöbbletadót eleve levonják, így jóval olcsóbban jutunk a kocsihoz. Az üzemeltetés során az említett szervizintervallum-jelző segít hozzá nem kevés megtakarításhoz, mert a felmérések tanulsága szerint az egyedi igénybevétel alapján számított karbantartás akár 40 százalékkal is kevesebb lehet a futásteljesítményhez kötött merev rendszerűnél. A A jó minőségű, tartós és rozsdásodásra nem hajlamos karosszéria, az alapos kidolgozás hosszabb időre előnyös befektetéssé teszi a 323i megvásárlását.


A sportkormány, a műszerfal és az egész belső berendezés ergonomiai és esztétikai szempontból egyaránt kiválló


Kevésbé rózsás a kép, ha az egyik legfontosabb költségtényezőt, a benzinfogyasztást vesszük szemügyre. Ha rendszeresen kihasználjuk ami a motorban rejlik, akkor jobb ha nem sokat nézegetjük a fordulatszámmérőbe épített fogyasztásjelző műszert, mert ez arról tájékoztat, hogy az 55 literes tankból vészes gyorsasággal tűnik el az értékes folyadék. Az átlagos közlekedés során 12 liter/100 km körüli fogyasztás sem számít manapság kevésnek, de ha megsarkantyúzzuk a "lovakat" egykettőre 15 liter fölé kerülünk. A 110 kW átvitele és a nagy sebességű autózás a drága gumiabroncsokat teszi ki komoly erőpróbának, ráadásul a fokozott aquaplanning veszély miatt ilyen gyors kocsin nem is szabad annyira lefuttatni az abroncsokat, mint egy átlagos autón. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az a magas színvonalú autózás, amelyet a BMW 323i lehetővé tesz, megfelelően magas költségszinttel is jár.
A kérdés most már csak az, hogy meg éri-e. A válasz egyértelműen igen, de csak azoknak, alol a kocsi képességeit maradéktalanul ki akarják használni. Ha valakinek elegendő 8km/h-val kisebb végsebesség és egy hajszállal gyengébb gyorsítóképesség (0-ról 100-ra 8,5 helyett 10,4s), annak inkább a minden tekintetben ugyanezt nyújtó, de jóval olcsóbb 320i ajánlható.

Összefoglaló értékelés

A BMW 323i kiváló menetteljesítményekkel rendelkező, nagyszerű úttartású és biztonsági értékű, magas műszaki színvonalon álló jármű. Motorja mind teljesítőképességét, mind működésének finomságát tekintve a legjobbak közé tartozik. A kocsi komfortja elől nagyon jó, de a hátsó ülésen korlátozott. A tisztán gazdaságossági szempontok (vételár, fogyasztás ) szerinti értékelés nem kedvező, ha azonban a vezetés által nyújtott élményt is beszámítjuk, akkor a mérleg mindenképpen pozitív.

Menetkész tömeg 1090 kg, megengedett össztömeg 1550kg, hasznos terhelés 460 kg, megengedett tetőterhelés 75 kg, megengedett utánfutó tömeg fékezett 1200 kg, fék nélkül 500kg.

Gumiabroncs méret 195/60 VR 14, keréktárcsa méret 5 1/2 jx14. Az üzemanyagtartály befogadóképessége 55 liter. A csomagtartó befogadóképessége 485 liter.

Műszaki adatok


Hangolt hosszúságú szívócsövek javítják a motor töltését

 

Motor: négyütemű, hathengeres, soros benzinmotor. Furat 80 mm, löket 76,8 mm, összlökettérfogat 2316 cm3. Sűrítési viszony 9,8:1. Legnagyobb teljesítmény 110 DIN kW 6000/min-nél legnagyobb forgatónyomaték 205 Nm 4000/min-nél.
Felülfekvő vezértengely, vezértengely hajtás fogazott szíjjal, V alakban (44fok) függő szelepek. Hét főtengelycsapágy. Szivattyús olajozás. Elektronikus szabályzású gyújtás és Bosch Le-Jetronic benzinbefecskendezés.
Elektromos berendezés 12 V, az akkumulátor kapacitása 50 Ah, a váltakozó áramú generátor legnagyobb árama 80A.

Erőátvitele: egytárcsás, száraz, tányérrugós tengelykapcsoló. Ötfokozatú, teljesen szinkronizált váltómű. Áttételek: I. 1:3,83; II. 1:2,20; III. 1:1,40; IV. 1:1; V. 1:0,81; hátramenet .:3,46 tengelyhajtás áttétele 1:3,45. Sebesség 1000/min fordulatszámon IV. fokozatban 31,2 km/h.


Felépítés: önhordó, négyajtós, ötüléses, lépcsős farkiképzésű acélkarosszéria. Orrmotor, hátsókerékhajtás. Elől független kerékfelfüggesztés, keresztlengőkarral és karékvezető teleszkóp lengéscsillapítóval, csavarrugó kiegészítő gumival, torziós kanyarstabilizátor. Hátul független kerékfelfüggesztés ferde tengelyű hosszlengőkarokkal, csavarrugó, teleszkóp, lengéscsillapító, torziós kanyarstabilizátor.

Fogasléces szervókormány, biztonsági kormányoszlop.
Hidralikus, kétkörös fékrendszer, fékerősrásegítővel. Elől, hátul tárcsafék, mechanikus kézifék a hátsó kerekere.
Méretek és egyéb adatok: tengelytáv 2570 mm, nyomtáv 1405/1415 mm, hosszúság 4325 mm, szélesség 1645 mm, magasság 1380 mm, szabad magasság 125 mm. fordulókör-átmérő 10,5 m.

Értékelés

Tetszett:

Jó menetteljesítmények

Biztonság

Kiváló vezethetőség

Gazdag széria- és extra felszerelés

Jó minőségű kidolgozás

Nem tetszett:

Síkos úton megszokást kívánó menettulajdonságok

Nagy fogyasztás

Hátul szűkös férőhely

Tesztnapló

A kilóméterszámláló állása a vizsgálat megkezdésekor 3247 km
A kilóméterszámláló állása a vizsgálat befejezésekor 3596 km
A vizsgálat során 98 oktános extrabenzint használtunk
Hibát, rendellenes jelenséget nem tapasztaltunk
Körülmények: 15...25 fok hőmérséklet, párás idő, száraz és nedves aszfalt, illetve laza (murvás) útburkolat.

Menetteljesítmények (mérési adatok)

Legnagyobb sebesség sík úton két személlyel 205 km/h

Gyorsulási idők (két személlyel)
0...60 km/h 3,9 s,
0...80 km/h 5,8 s,
0...100 km/h 8,5 s,
0...120 km/h 12,2 s,
0...140 km/h 16,4 s,
0...160 km/h 23,8 s,

Állórajtos 1000m  29,8 s
Üzemanyag fogyasztás DIN-szabvány szerint mérve

Tartós 90 km/h-nál  6,5liter/100km
Tartós 120 km/h-nál 8,4liter/100km
városi ciklusban 12,2liter/100km
gyakorlati közlekedés során 12,3liter/100km
olajfogyasztás nem volt mérhető.