• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
  • Megosztás

BMW E36 BC rejtett funkciók és nyelv választás

 

 

Tartalom:

01 – Képernyő ellenőrzése

02 – Pillanatnyi fogyasztás

03 – Pillanatnyi fogyasztás 

04 – Átlagfogyasztás

05 – Megtehető távolság

06 – Használaton kívüli funkció

07 – Üzemanyag a tankban

08 – Sebesség

09 – Rendszer feszültség

10 – Országkód

11 – EINHEIT

12 – Átlagsebesség

13 – ETA

14 – OBC szoftver dátuma

15 – Diagnózis kódok

16 – Port kódok

17 – PROM

18 – Gong tónus

19 – Funkciók feloldása/Lezárása

20 – Fogyasztási érték korrekció

21 – Adatok nullázása

 

Az alábbi írás interneten talált anyag. Sajnos nem tudunk felelősséget vállalni működésével kapcsolatban, szóval mindenki saját felelősségére használja.

 

OBC Működése Rejtett funkciók elérése:

Az OBC rejtett menüjét a következő képen hozhatjuk elő:

Fordítsuk el a gyújtáskapcsolót, hogy bekapcsoljon az OBC majd nyomjuk le egyszerre a „10”-es és „1000”-es gombokat. Amennyiben mindent jól csináltuk megjelenik a „Test –” felirat a képernyőn. Írjuk be a kívánt funkció számát a „10”-es és „1”-es gombok segítségével majd aktiválásához nyomjuk meg a „Set/Res” gombot.

 Alapbeállításként „lock”-olva vannak a rejtett menü bizonyos funkciói. (2-9, 11-13, 15-18, 20-21). Ezek eléréséhez először ki kell „lock”-olni az OBC-t. Lásd: „19 – Funkciók feloldása/Lezárása” funkció.

 

Rejtett funkciók:

 

01 – Képernyő ellenőrzése

A képernyő összes eleme és pixele el kezd világítani (Code, Limit, Timer gombok ledjei is). Ennek a funkciónak a segítségével le tudjuk ellenőrizni, hogy a képernyő megfelelően működik-e (Nem-e pixel hibás). Ez a funkció „lock”-olás nélkül is elérhető.

02 – Pillanatnyi fogyasztás (VBR: n,n l/100 km)

Ennek a funkciónak aktiválásakor az OBC kijelzőjén láthatjuk az autó pillanatnyi fogyasztását l/100 km-es mértékegységre kivetítve és idealizálva. (Amikor egy helyben áll az autó az OBCn 0 l/100 km látható ellenben az óracsoport analóg kijelzőjével ami ilyenkor kiakad)

03 – Pillanatnyi fogyasztás (VBR: n,n l/h)

Ugyan azt a célt szolgálja mint a 02-es funkció azzal a különbséggel, hogy a pillanatnyi fogyasztást liter / órában jelzi ki.

04 – Átlagfogyasztás (RW-VBR: n,n l/100 km)

Az autó átlagfogyasztását mutatja l/100 km-es mértékegységben. A funkció a menün kívül is elérhető angol nyelvű OBC esetében a „Consum” míg német nyelvű OBC esetében a „Verbr” gombbal.

05 – Megtehető távolság (RW: nnn km)

A jelenlegi átlagfogyasztás mellet a tankban lévő üzemanyaggal megtehető távolság km-ben. A funkció a menün kívül is elérhető angol nyelvű OBC esetében a „Range” míg a németnyelvű OBC esetében a „Reichw” gombbal.

06 – Használaton kívüli funkció

Ez a funkción használaton kívül van. Amennyiben még is kiválasszuk visszakapjuk a „Test --” feliratot a képernyőn.

07 – Üzemanyag a tankban (TMTL: nn,n l)

Megjelenik a képernyőn hány liter üzemanyag van a tankban. (Az én autóm tele tankolva 61.4 l-et ír)

08 – Sebesség (V: n km/h)

Azt autó aktuális sebessége látható km/h-ban. Nem lesz összhangban az óracsoportról leolvasható értékkel, mert az óracsoport mutatója minden autóban köztudottan felfelé csal. Itt pedig a valós értéket láthatjuk. (Az én autómon, amikor az óracsoport 100 km/h mutat a GPS is és az OBC is 94 km/h jelez)

09 – Rendszer feszültség (UB: nn,nn V)

Leolvashatjuk a kijelzőről az éppen aktuális akkumulátorfeszültséget. (Az én autóm esetében leállított motorral olyan 12-12,5V körül ugrál a kijelző, járó motornál mivel tölt a generátor 13,5-14V között ingadozik)

10 – Országkód (LAND: n xxx)

Országkód kiválasztásával állíthatjuk az OBC szoftverének a nyelvét. Az országkód kiválasztásával az OBC megjelenített mértékegységei is változhatnak. Ez a funkció „lock”-olás nélkül is elérhető. Az „1000”-es gomb segítségével tudunk lépkedni a különböző országkódok között, a kód mögött látható az ország betűjele. A „Set/Res” gomb segítségével aktiválhatjuk a kiválasztott országkódot.

11 – EINHEIT 1-2 (EINHEIT n: xx)

Az EINHEIT kódok hexadecimális számok melyek értéke: 00 és FF értékek közé esik vagyis tízes számrendszerben 0 és 255 közötti értéket vesznek fel. Miután a „10”-es és „1”-es gomb segítségével beállítottuk a kívánt EINHEIT 1 kódot nyomjuk meg a „Set/Res” gombot és beállíthatjuk az EINHEIT 2-es kódot is. Ez után nyomjuk meg ismét a „Set/Res” gombot és a beállított értékeinket eltárolja az OBC. A rejtélyes EINHEIT kódokról elég sok találgatás olvasható a neten. Olyan leírást nem találtam, ami konkrétan tárgyalná igazából mire is valók. Így itt csak arra tudok kitérni, amit saját kútfőből tudtam kikövetkeztetni. Véleményem szerint az EINHEIT kódok alapbeállításokat tartalmaznak. Amit különböző piacra szánt autók esetében különböző értékre állítanak gyárilag. Így a különböző piacon vásárolt autók OBC-i más-más alapbeállítással működnek. Például: Egy amerikai piacra szánt OBC nem l/100km-ben méri a fogyasztást hanem MPG-ben és az órája 12 óra üzemű. Míg egy német piacra szánt autó l/100km-ben fog mérni és az órája 24 órás üzemű lesz. Ugyan a mértékegységek változtathatók a „km/mls” gomb segítségével de az EINHEIT-nél beállított értékek lesznek az alapállapotok. Úgy vettem észre, hogy az EINHEIT 2-es kód nincs kihatással az OBC működésére ezért tulajdonképpen teljesen mindegy mit állítunk be ide. (Elképzelhető, hogy tévedek, de ennek az értéknek az átírásával többszöri próbálkozás után sem vettem észre semmi változást ki kellene próbálni egy olyan autóval amiben, van Check Control Modul) Az EINHEIT 1-es értéket úgy kell elképzelnünk, mint egy 8 kapcsolóból álló kapcsolósort ahol minden kapcsolónak két állása van: vagy fel van kapcsolva vagy le van kapcsolva. Aki tanult számítástechnikát annak ismerős lehet a dolog ott BitMask-nak hívják. Itt nem kívánom részletesen tárgyalni a dolog matematikai hátterét de a lényeg az, hogy a számítógépek kettes számrendszerben dolgoznak így az OBC is ahol minden szám a kettő valamelyik hatványa. Így visszatérve az előző példámra, ha 8 kapcsoló van akkor az érték kettő a nyolcadikonig terjed vagy is 256-ig. Mivel 0-ról indul a számolás nem pedig 1-ről így az EINHEIT érték 0-255 közötti érték lesz, ami hexadecimális formában 00-tól FF-ig terjed.

 Akkor nézzük meg, hogy az egyes kapcsolók mit is jelentenek:

Ha az 1-es kapcsoló le van kapcsolva az OBC órája 12 órás üzemű ha pedig fel van kapcsolva akkor 24 órás üzemű.

Ha a 2-es kapcsoló le van kapcsolva az OBC a külsőhőmérsékletet fahrenheit fokban mutatja ha fel van kapcsolva akkor celsius fokban.

Ha a 3-as kapcsolót felkapcsoljuk akkor kikapcsoljuk az OBC-ből a Check Control funkciót. Így az OBC bekapcsolása után azokban az autókban amelyekben nincs Check Control modul nem jelenik meg a „Check control inactive” felirat. A „Check” gomb megnyomásakor is csak telibe világít a kijelző. Viszont vigyázzunk mert a Check Control Modullal rendelkező autók esetében is kikapcsolja a check funkciót!

A 4-es kapcsoló fel és lekapcsolt állapota között nem tapasztaltam különbséget. Vagy egy fenntartott kapcsoló, aminek kapcsolása nem változtat semmit az OBC működésében. Vagy ez a kapcsoló is a check control modulhoz tartozik és csak azokban az autókban tapasztalható különbség, amelyekben van check control modul. (Várom az észrevételeket).

Ha az 5-ös kapcsoló le van kapcsolva a „Speed” és „Limit” gomboknál látható értékeket MPH mértékegységben mutatja az OBC, ha fel van kapcsolva, akkor km/h-ban.

Ha a 6-os kapcsoló le van kapcsolva a „Range” és „Dist” gomboknál látható értékek MLS mértékegységben kerülnek kijelzésre, felkapcsolt állapotban pedig km-ben.

Ha a 7-es kapcsoló le van kapcsolva a „Consum” gombnál látható érték MPG mértékegységben van, felkapcsolt állapotban pedig l/100 km-ben.

A 8-as kapcsolónak csak akkor van hatása ha a 7-es kapcsoló fel van kapcsolva. Ez esetben, ha a 8-as kapcsolót is felkapcsoljuk a „Consum” gombnál látható érték km/l mértékegységben fog megjelenni az OBC kijelzőjén.

Most már a különböző kapcsolók jelentésének az ismeretében összeállíthatjuk a nekünk megfelelő EINHEIT 1-es értéket. A matematikai háttér ismerete nélkül is előtudjuk állítani az értéket, ha követjük a következő szabályt. Minden kapcsolóhoz hozzá rendelünk egy értéket még pedig a következőképpen: 1-es kapcsoló értéke: 1 2-es kapcsoló értéke: 2 3-as kapcsoló értéke: 4 4-es kapcsoló értéke: 8 5-ös kapcsoló értéke: 16 6-os kapcsoló értéke: 32 7-es kapcsoló értéke: 64 8-as kapcsoló értéke: 128 Amely kapcsolókat szeretnénk felkapcsolni az azokhoz rendelt összegek értékét összeadjuk. Például: szeretnénk az 1-es 2-es 6-os 7-es kapcsolókat felkapcsolni akkor összeadjuk a hozzájuk rendelt értékeket a példa esetében az 1-et 2-őt 32-őt és a 64-et. Eredményül a 99- et kapjuk. Mivel az OBC hexadecimális számként várja az EINHEIT értékeket így ezt a számot át kell váltanunk 16-os számrendszerbe így a végeredmény: hexa 63 lesz. Amely kapcsolókhoz rendelt értékeket nem adjuk hozzá az a kapcsoló lekapcsolva marad. A szám átváltásához használhatunk számológépet vagy a számítógépünk számológépét.

12 – Átlagsebesség (VANK: nn km/h)

A kijelzőről leolvasható az előző „Reset” óta mért átlagsebességünk km/h mértékegységben. A funkció a menün kívül is elérhető angol nyelvű OBC esetében a „Speed” míg a németnyelvű OBC esetében a „Geschw” gombbal.

13 – ETA (ANK: nn:nn)

Az ETA időt láthatjuk a kijelzőn amely megmutatja, hogy az aktuális átlagsebesség mellett mennyi idő múlva érjük el a „Distance” funkcióban beállított távolságot. Amennyiben a „Distance” funkció nincs használatban a kijelzőn ezt fogjuk látni „--:--”. Az ETA érték a rejtett menün kívül is elérhető a „Dist” gomb megnyomásával. Német nyelvű OBC esetén használjuk a „Distanz” gombot.

14 – OBC szoftver dátuma (ROM: dd.mm.yy)

Ezzel a funkcióval olvashatjuk ki az OBC szoftverének dátumát (Az én OBC-m esetében 25.06.1991 nem találkoztam még ettől eltérő dátummal más E36 esetében sem). Ez a funkció „lock”-olás nélkül is elérhető.

15 – Diagnózis kódok (DIAG: nn nn nnn xx)

Hat darab diagnózis kód kérhető le az OBC-től. Az értékek az „1000”-es és „100”-as gombok segítségével tudjuk lapozni. Sajnos nem ismert a kódok jelentése. Az én autómból a következő értékek olvashatóak ki: (Bizonyos esetekben tudnak változni az értékek) 01 05 255 F2 02 13 255 FB 03 06 000 E5 04 11 000 E3 05 17 255 FB 06 02 219 F2

16 – Port kódok (PORT: nn bbbbbbbb)

Bináris formában láthatóak az autó éppen aktuális állapotai a kijelzőn. Pl.: A gyújtáskapcsoló állásától függően változhat néhány állapot. Az „1000”-es és a „100”-as gomb segítségével tudunk lapozni a képernyőn a különböző állapotok között. Sajnos nem ismert melyik állapot mit jelez. Az én autómon alaphelyzetben a következő állapotok láthatóak: 01 10101000 02 10000000 03 10010000 04 00001111 05 01100011 06 00000000 07 11000001 08 01000000 09 00000111

17 – PROM (PROM: nn xx)

A PROM memória 8 bájtjának értékei listázhatóak. Az értékeket hexadecimális formában láthatjuk és az „1000”-es és a „100”-as gombok segítségével lapozhatunk az értékek között. Sajnos nem ismert melyik érték mit jelöl a memóriában. Az viszont megfigyelhető, hogy a 06- os sorszámú memóriaterületre íródik be az EINHETI1 értéke és a 07-es memóriablokkba az EINHEIT2-es kód. Az én OBC-m értékei a következőek: 00 12 01 37 02 17 03 E1 04 02 05 00 06 BC (EINHEIT1) 07 FF (EINHEIT2)

18 – Gong tónus (HORN: xxxx)

A gong jelzőhang típusát tudjuk itt beállítani. Az „1000”-es gomb segítségével váltogathatunk az ITONE és a DTONE beállítások között a „Set/Res” gomb segítségével aktiválhatjuk a kiválasztott beállítást.

19 – Funkciók feloldása/Lezárása (LOCK: OFF/ON)

Amikor „lock”-olt állapotban van az OBC a „Lock Off” feliratot fogjuk látni a képernyőn. Ki „lock”-oláshoz nyomjuk meg a „Set/Res” gombot. Ekkor kéri az OBC, hogy adjunk meg egy kódot, amit a következő képen kell kiszámolni: adjuk össze az OBC által kijelzett dátum két számát (Nap.Hónap). Például: ha ezt jelzi ki az OBC: 17.08 vagyis ma 8. hó 17-e van akkor az aktuális kód 17 + 8 = 25 lesz. Billentyűzzük be az „10”-es „1”-es gombok segítségével majd nyomjuk meg a „Set/Res” gombot. Amennyiben minden jól csináltunk a „lock”-olás fel lett oldva és elérhető a rejtett menü összes funkciója. Ki „lock”-olt állapotban, ha ezt a funkciót aktiváljuk, akkor a képernyőn a „Lock On” feliratot fogjuk látni ha vissza akarjuk kapcsolni a „lock”-ot nincs más dolgunk mint megnyomni a „Set/Res” gombot.

20 – Fogyasztási érték korrekció (KVBR: nnnn)

Előfordulhat, hogy az OBC-ről leolvasható átlagfogyasztási vagy pillanatnyi fogyasztási érték eltér a valóságos fogyasztási értéktől. Ez a menüpont arra szolgál, hogy ezt az eltérést korrigálni tudjuk az átfolyásmérő kalibrálásával. Alaphelyzetben a „KVBR: 1000”–es értéket látjuk. Az „1”-es „10”-es „100”-as „1000”-es gombok segítségével beállíthatunk egy tetszőleges korrekciós számot aminek 750 és 1250 között kell lennie. Amennyiben ezen a tartományon kívüli értéket próbálunk meg beállítani visszakapjuk a kijelzőn az előzőleg beállított értéket. Állítsuk be az általunk kiszámolt értéket majd nyomjuk meg a „Set/Res” gombot. A korrekciós szám a következő módon számolható ki l/100 km-es mértékegységben: új KVBR = Tényleges átlagfogyasztás l/100km-es mértékegységben osztva OBC által mért átlagfogyasztás l/100km-es mértékegységben szorozva a régi KVBR értékkel. MPG (1 gallonnal megtehető mérföld) mértékegység esetén: új KVBR = OBC által mért átlagfogyasztás MPG mértékegységben osztva a Tényleges átlagfogyasztás MPG mértékegységben szorozva a régi KVBR értékkel (Mivel Magyarországon a l/100 km-es mértékegység van használatban így könnyebb dolgunk van ha ezzel számolunk). A tényleges átlagfogyasztást a következő képen tudjuk kiszámolni: tankoljuk tele az autónkat nullázzuk ki a napi számlálót („Trip”) az óracsoporton majd lehetőség szerint menjünk annyit az autóval, hogy majdnem az összes üzemanyag kiürüljön a tankból. Ekkor tankoljuk ismét tele az autót, olvassuk le a benzinkútról a tankolt literek számát, (pl: 57,23 l) majd ezt a számot osszuk el a napi számlálón látható km-ek számával (pl: 661.4 km). Ekkor megkapjuk az autó hány liter üzemanyagot fogyaszt 1 km-en de mivel nekünk l/100km-es mértékegységben kell az érték így szorozzuk fel ezt a számot 100-al (pl: 57,23 / 661.4 = 0,086 * 100 = 8,6 l/100km). KVBR kiszámolása: kiszámoljuk az autónk tényleges átlagfogyasztását és értékül 8,6 l/100kmet kapunk viszont az OBC-ről a „Consum” gomb megnyomása utána a 10,3 l/100km olvasható le. Lépjünk be az OBC-n a „20”-as rejtett menübe. A kijelzőn a KVBR: 1000 látható. Kiszámoljuk az új KVBR értéket a következő képlet szerint: új KVBR= 8,6 / 10,3 * 1000 = 834,6514 megközelítőleg 835 így ezt a számot állítsuk be a KVBR: 1000 helyére. (Sajnos előfordul, hogy olyan mértékű az eltérés a tényleges átlagfogyasztás és az OBC által mért átlagfogyasztás között, hogy KVBR értéknek kevesebbet kapunk 750-nél esetleg többet 1250- nél ilyenkor nem tudjuk összhangba hozni a fogyasztási értékeket. Egyelőre nem találom a jelenség okát)

21 – Adatok nullázása (RESET?)

Az OBC által mért és tárolt adatok nullázása. A funkció aktiválása esetén lenullázódnak a mérési adatok (Átlagfogyasztás, Átlagsebesség, Időzítő… stb) az idő és dátum beállítás is alaphelyzetbe áll. Az aktiváláshoz nyomjuk meg a „Set/Res” gombot.